:. Metallica
:. Historia
:. Biografie
:. Albumy

:. Humor
:. Włatcy Móch!!!!
:. Dowcipy
:. Kabaret Moralnego Niepokoju
:. Ani Mru Mru

:. Japonia
:. Historia
:. Język
:. Kultura
:. Sushi
:. Sake
:. Sushi
Sushi jest prawdopodobnie najsłynniejszą potrawą japońską w świecie. Przygotowuje się je z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i jajek. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy zakrapia się octem ryżowym. Mięsne składniki najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.

Istnieje wiele rodzajów sushi:

* Nigiri-zushi to sushi formowane w ręku. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę, lub owoc morza. Godne polecenia jest sushi z tuńczyka, czy łososia; należy jednak przestrzec przed sushi z kalmara, gdyż jego galaretowate kawałki są niemal niemożliwe do pogryzienia i trzeba je łykać w całości.

* Maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori (??) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być większa od ich średnicy.

* Chirashi-zushi czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów. Potrawa ta w rezultacie rzeczywiście wygląda jak "rozsypana" w miseczce.

* Temaki-zushi jest jedyne w swym rodzaju, gdyż jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Pani domu przygotowuje tacę z pokrojonymi składnikami, z których każda osoba wybiera produkty do własnego sushi. Zostają one ułożone na płacie sprasowanego wodorostu nori, po czym zwija się je w rożek.

Sushi można jeść palcami. Ważne jest jednak, by zjadać całe kawałki na raz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do zamaczania, często zielony japoński chrzan wasabi (??) do wymieszania z sosem oraz marynowany imbir. Zawsze po spożyciu sushi jednego rodzaju gryziemy imbir, aby smak poprzedniego kawałka nie wpływał na następny, ponieważ imbir oczyszcza kubki smakowe. Dopiero wtedy kosztujemy innego rodzaju sushi.

W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume ("śliwka" - zestaw tani), take ("bambus" - zestaw pośredni), czy matsu ("sosna" - zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.

Uwaga językowa: W publikacjach polskich sushi można spotkać również zapisane jako suszi. Jednak jest to mylące, gdyż słowo to powinno się wymawiać miękko, jako "susi".
:. Dodatki
:. Piłka Nożna
:. Siatkówka